Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ayurvéda gyógyászat

2018.05.02

Kedves Klubtagok!

30092425_23842782848420527_5834095618527592448_n.png.jpg

 

Termékeink alapja az Ayurvéda gyógyászat, amelyet e heti cikkünkben mélyebben körbejárunk.

Az Ayurveda gyógyászat hazánkban is egyre népszerűbbé válik miután az emberek tapasztalják, hogy a betegségek tüneti kezelése a hagyományos orvoslás ( gyógyszerek, antibiotikumok) alapján csak ideiglenes kezelés, a valódi ok feltárása nélkül újra – és újra visszatérő, egyre súlyosabb problémákat okoz.

Az Ayurveda nem egy misztikus, mágikus, vallásos rendszer, hanem egy, az idő által igazolt, tudományos alapokon nyugvó, ellenőrizhető és tudományos kutatási módszerekkel igazolható komplex orvostudomány, amelyet ma már az orvostudományi egyetemeken is oktatnak.

 

 

De mi is pontosan az Ayurvédikus gyógyászat?
 

A válasz Baktai Ádám (Védikus pap, az indiai kultúrtudományok és gyógymódok szakértője) szavaival leírva:

“Az ayurveda (ayurvéda vagy ájurvédaként is használt szanszkrit kifejezés, jelentése: az „élet tudománya”), egy 5000 éves holisztikus gyógyászati rendszer, ami nem “csak” a betegségek gyógyításával, hanem inkább annak megelőzésével foglalkozik.

Az ayurveda holisztikus szemléletével gyógyító szakember nemcsak a betegséget, a megbetegedett szervet, vagy testrészt, hanem az embert gyógyítja, és az egészségét kívánja helyreállítani és fenntartani; mindezt úgy, hogy minden egyén a saját alkatára és állapotának megfelelő, egyedileg meghatározott terápiában részesül. Ez maga az “Ayurvéda” definíciója.

ájur = élet
véda = tudás
Ayurvéda = Az élet tudománya

Nem tudni, hogy mikor indult útjára az ősi indiai gyógyászat azon rendszere, amit ma ayurveda néven ismerünk, mivel a Védák könyveinek írásain túl, a szájhagyomány útján is terjedt, hosszú időn keresztül. Lényegét két fő klasszikus könyvből ismerhetjük meg, a Csaraka Szamhitából, mely főleg belgyógyászati ismereteket tartalmaz és a Susruta Szamhitából, mely a sebészettel is foglalkozik. Ez a két tudományos mű körülbelül az i.e 1000 és i.u. 1000 közötti időszakban kerültek leírásra.

 

 

 

 

Mindenesetre az Ájurvéda a világ egyik legrégibb gyógyászati rendszere, alapjai olvashatóak a Rig Védában, a Védikus tudás legősibb írásában. Nyugaton a Védák kormeghatározása nyelvészeti kutatások alapján történt meg. Korunk tudósai a Rig Védát ie. 2700 és 3100 közé teszik. A Védák szerint, a Védák tudománya időtlen idők óta léteznek, de valójában leírni csak Sri Krisna eltávozása után, a vas kor kezdetekor, 5000 évvel ezelőtt kezdték.

 

Amint már említettük, az Ájurvéda fogalom két szanszkrit szó összekapcsolásából jött létre. Az áju életet, a véda tudást jelent. Ennek megfelelően az Ájur-véda az élet ismeretének tudománya, és az ezen tudáson alapuló helyes életvezetésnek tudománya. Az Ájurvédikus gyógyászat egy holisztikus, azaz teljes életszemléleti rendszer, amely 8 különálló részre van felosztva, és életünk egészére vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket tartalmaz.

 

Az Ájurvéda 8 ágazata:

-belgyógyászat,
-gyermekgyógyászat,
–fiatalítás,
-termékenység
-szemészet, fül-orr-gégészet,
-pszichiátria,
-toxikológia,
-sebészet.

 

 

 

Az ayurvedikus gyógyászat elsődlegesen az egészség megőrzésével foglalkozik. Egyedülállóan szervezetünket alkattípusokra osztja fel, és minden szervezetnek alkatához megfelelő táplálkozással, testmozgással és életviteli rendszerrel segít az egyensúly megőrzésében. De természetesen az Ayurveda, mint gyógyászati rendszer, rendkívül behatóan foglalkozik a betegségek gyógyításával is. Az Ayurveda nemcsak az alkatunknak megfelelő helyes táplálkozással, és gyógynövény kúrák használatával gyógyít, de komplex méregtelenítő eljárásokat is alkalmaz.”

Az Ayurveda egy hagyományos gyógyászati mód, ősi indiai módszereket alkalmaz, gyógynövények és természetes hatóanyagok segítségével keres megoldást egészségügyi problémákra és az általános közérzet javítására.

Ha gyógyszerek helyett természetes megoldást keresel – az Ayura Herbal termékeiben a megoldást megtaláltad :)

 

 

 

Sikeres munkát és jó egészséget kívánunk Mindenkinek! 
Legyünk együtt Nagyok!